Gaia, de kleding bieb

Ondernemen in Coronatijd, wat betekent dat voor Christel Jansen?

VZ: Christel, wat voor onderneming heb je?

Een kledingbibliotheek! Daar zijn er nu 5 van in Nederland. Je kunt bij mij kleding lenen en kopen. Ik werk vanuit het besef dat er behoorlijk wat mis is met de kledingindustrie. Mensen worden onder andere aangemoedigd om veel te kopen, waardoor men teveel koopt en kleding helemaal niet of nauwelijks draagt na aanschaf. Door kleding te lenen wordt je je bewust van je smaak en zul je minder snel kleding kopen die je vervolgens niet draagt.

VZ: Hoe zag het afgelopen corona jaar er voor jou uit?

Ik ben vorig jaar officieel op 1 februari begonnen en heb 3 weken later de deuren geopend voor klanten. Die deed ik 3 weken daarna weer dicht vanwege de lockdown. In de zomer van dat jaar heb ik een paar maanden goed gedraaid, vooral vanwege de toeristen die Zutphen toen bezochten. Dat was mooi, net begonnen en al winst maken! Dat was voor mij een teken dat het idee van mijn bedrijf in goede aarde viel. Vanaf oktober ging het echter weer bergafwaarts, een ontwikkeling die ondanks versoepelingen van de maatregelen nog steeds voortduurt.

VZ: Heb je in die periode steun gehad van de overheid?

Ik heb aan het begin de van lockdown €4000,- steun gekregen. Voorwaarde was dat ik die aan het betalen van de huur moest besteden. Dat geld was snel op met een huur van €1000,- p/m. Daarna kwam ik niet meer in aanmerking voor steun, wat mi vooral kwam door de criteria die de overheid gebruikt voor het toekennen daarvan. Die zorgden er voor dat ik (en veel andere ondernemers met mij) uitgesloten werd van verdere ondersteuning.

VZ: Christel, tot slot de vraag: houdt je het nog vol?

Ik kan het nog even uitzingen dankzij de financiële steun van mijn man, anders was ik allang failliet gegaan. Daarnaast helpt de opzet van mijn bedrijf me ook aan een, weliswaar bescheiden, basis inkomen. Om kleding te kunnen lenen moet men namelijk een abonnement nemen, net zoals bij een normale bibliotheek. Gelukkig zijn er, ondanks de crisis, al heel wat mensen lid geworden! Maar de omzet is na de zomer dramatisch gedaald, ik schat met 70 tot 80 %. Het is dus nog maar de vraag hoe lang ik het vol houd.

Gaia
Frankensteeg 9,
7201 KN Zutphen
Telefoon: 0642017394
Email:  contact@dekledingbieb.nl
Website: De kleding bieb

 

Plaats een reactie